Kezdőlap arrow Típushibák arrow EGR szelep probléma
Home    Contacts
Kezdőlap
Típushibák
Pozitívumok
Hírek
Linkek
Galéria
Fórum
Tippek-trükkök
Bannerek
EGR szelep probléma PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Rácz Tamás   
2010. június 12.

Ez is egy olyan hiba, ami nem csak ezt az autó típust érinti. Gyakorlatilag sz összes EGR szeleppel ellátott autónál gyakori hiba forrás.

Mi is ez valójában?
Egy olyan szelep, amely a motor bizonyos üzemállapotaiban több-kevesebb kipufogógázt vezet vissza a szívó torokba.
A fő cél a környezet védelme. A kipufogó gáz bizonyos káros anyag összetevőinek a nagyságát lehet vele csökkenteni.

Mi lehet a gond vele?

1: A szelepen egy bizonyos üzemidő során olyan mennyiségű korom rakódhat le, ami már akadályozza a normális működést. Ez hibajelzést, rosszabb esetben torpanó, rángató motort eredményez. Amennyiben a szelep nyitva ragad meg, úgy ronthatja, akár meg is akadályozhatja a motor beindulását. Szervizben ebben az esetben cserélni szokták. Ha már nem garanciális az autónk, és van némi műszaki érzékünk megpróbálkozhatunk a kitisztításával (jó eséllyel sikerrel járunk). Ennek módjáról az ide tartozó fórum témában tájékozódhattok.


Az EGR szelep helyét a motortérben ezen a képen láthatod.

2: Mivel egyébként is levegő hiányosnak tűnnek ezek az autók a fenti elhasználódás nélkül is okozhat torpanást. Ekkor szóba jöhet az EGR szelep lezárása, azaz a kipufogógáz visszaáramlásának megakadályozása akkor is, ha nyitva van a szelep. Ennek módjáról szintén a fenti fórumtémában tudhattok meg többet. Azt azonban tudni kell, hogy a szelep lezárása bizonyos motorvezérlők esetén szintén okozhat hiba jelzést. Ettől az autó természetesen működőképes marad (ellentétben jó néhány más márkával), de hosszú távon mégsem célszerű így hagyni, mert más hibajelzéseket fed el a folyamatos meglétével. Azt, hogy a Te autódról hogyan tudod kidreríteni a motorvezérlő típusát, illetve, hogy ez a típus várhatóan hogyan fog reagálni a szelep lezárására szintén kiderül a fenti fórumtémából.

Utolsó frissítés ( 2010. június 12. )
 
Get the Flash Player to see this rotator.
Advertisement