A kontakt spray és a forrasztás két külön történet, bár mindkettőnél azonos, hogy "nem megy át az áram" ott, ahol kellene.
A kontakt hiba oldható kötéseknél (csatlakozó, kapcsoló) gyógyítható -esetleg- spray segítségével. Itt valóban az oxidréteg okozza a gondot.
Panelen lévő forrasztás esetén a hiba oka nem az oxidréteg (ez csak felületi lehet, az áram vezetést normál esetben nem befolyásolja, hiszen az "alatta" történik), hanem az elrepedő forrasztás. Ezen segít az újraforrasztás. A panel befújása kontakt spray-vel ezen nem segít.
A forrasztás kitörése tipikusan a nagy terhet viselő elemeknél (csatlakozó bekötési pontja, kapcsolók lábai pl.) jellemző.
Köszönöm a pontosítást. Nem tudtam, hogy a klímapanelnél az elrepedő forrasztás is okoz hibát, én csak a kontakthibába futottam bele. Viszont elvben gyártástechnológiától függően okozhat hibát az oxidréteg a forrasztásoknál is, de azt nem tudom, hogy ez ennél a klímapanelnél is fennáll-e. Hiszen felületi eloxidálódás esetén nem az történik, hogy a forrasztás felületére "lerakódik" az oxidréteg (ahogy Te fogalmaztál: az áram az oxidréteg "alatt" folyik), hanem az oxidréteg úgy jön létre, hogy a forrasztás külső felülete kémiai reakció folytán átalakul, és rosszabb vezetővé válik. Így a vezető keresztmetszete csökken, vagyis az ellenállása nő. Természetesen ennek csak akkor van jelentősége, ha a forrasztás kellően vékony, ami lehet, hogy itt nagyon nem igaz.
Az elrepedő forrasztás nem csak a klíma panelnél, hanem a műszerfali óránál is jelentkező típus hiba (és ez megvan ugyan így a Nexiánál is. ).
Forrasztásnál inkább a belső gáz zárványok túl nagy mérete/száma állhat a hiba hátterében.