Lacetti klub fórum
2024. Március 19. - 09:05:33 *
Üdvözlünk, Vendég. Kérlek jelentkezz be vagy regisztrálj.

Jelentkezz be a felhasználóneveddel, jelszavaddal és add meg a munkamenet hosszát
Hírek:
 
  Fórum Főoldal Weblap Főoldal   Súgó   Keresés Bejelentkezés Regisztráció  
BevezetőRegisztrációBejelentkezésProfilHozzászólásPrivát üzenetKeresés

Mivel a fórumok alapvetően az üzenetek küldéséről szólnak, szeretnénk időt fordítani a különböző opciók és technikák bemutatására. Akik számára már ismerősek a fórumszoftverek, javasoljuk hogy ugorjanak rögtön a Bulletin Board kód és Grimaszok hivatkozásokhoz.

Kérlek vedd figyelembe, hogy egy SMF fórumot annak adminisztrátora(i) alaposan testreszabhat, ezért a dokumentációban lévő bármely opció jelenléte nem feltétlenül jelenti azt, hogy mindenki számára elérhető lesz minden fórumban.

  1. Hozzászólási alapok
    1. Új téma indítása
    2. Új szavazás indítása
    3. Esemény küldése a naptárba
    4. Válaszolás egy témára vagy szavazásra
    5. Hozzászólás idézése
    6. Hozzászólás módosítása vagy törlése
  2. Alapvető hozzászólási opciók
    1. Üzenet ikon
    2. Bulletin Board kód
    3. Grimaszok
  3. Kódok és beágyazás (kezdőknek)
  4. További opciók
    1. Értesítés a válaszokról.
    2. Visszatérés a témába.
    3. Ne használjon grimaszokat.
    4. Csatolmányok
  5. Hivatkozások
    1. SMF Bulletin Board kód
    2. SMF Grimaszok

Hozzászólási alapok

Új téma indítása

Navigálj a fórumra amihez hozzá akarsz szólni és kattints az Új téma gombra (alapértelmezésként a fórum tetején és alján is megjelenik, ahogy a Felhasználói súgó bevezetőjében olvasható), ami az Új téma indítása képernyőre visz téged. Számos opció jelenik meg, a két legfontosabb mégis a Téma és Üzenet mező (nincs cimkézve, de a méretéről egyértelmű). Írd be a témát és kezd el begépelni (vagy beilleszteni) az üzeneted a fő tartalmi mezőbe, semmilyen olyan üzenet nem lesz elküldve aminek nincs témája és tartalma egyaránt. Ha meg vagy elégedve a nyers szöveggel, elküldheted azt a Hozzászólás gombra kattintva és/vagy először megnézheted az Előnézet gombra kattintva, de számos további opció áll rendelkezésedre, hogy a dolgokat kicsit érdekesebbé tedd.

+  Fórum neve
|- +  Kategória neve
| |- +  Fórum neve
| | |- +  Új téma indítása
Új téma indítása
Alapvető opciók az átláthatóság érdekében eltávolítva és bemutatva lejjebb.
Téma:
További opciók az átláthatóság érdekében eltávolítva és bemutatva lejjebb.

gyorsbillenytűk: alt+s az elküldéshez/hozzászóláshoz vagy alt+p az előnézethez



  • Néhány fórum a navigációs fát felül jeleníti meg helytakarékos, vízszinten módon.
  • Néhány fórum úgy van beállítva, hogy egy további Helyesírás ellenőrzés gomb is megjelenik a Hozzászólás és Előnézet opciók mellett.

Új szavazás indítása

Egy szavazás alapvetően egy téma, amihez egy kérdés és szavazási opciók kapcsolódnak, melyet az Új téma gomb helyett az Új szavazás gombbal lehet létrehozni a fentebb bemutatott módon. Egy szavazás létrehozásához szükséges a Kérdés mező kitöltése és legalább két választási Opció megadása, továbbá a Téma és Üzenet mezők kitöltése, mint egy átlagos témánál. További opciók, miszerint hány opcióra szavazhat egy tag, meddig tartson a szavazás, megváltoztathatják-e a tagok a szavazataikat és milyen kikötések mellett jelennek meg az eredmények is adhatóak meg.

Több mint öt választás megadásához egyszerűen kattints az Opció hozzáadása gombra, ahányszor szükséges.

Egyes felhasználóknak lehetőségük van szavazás hozzadására már létező témákhoz is.

Esemény küldése a naptárba

Ahol ez az opció be van állítva, ott létrehozhatsz eseményt a Naptár linket választva a főmenüből, majd a naptár képernyőn az Esemény létrehozása gombra kattintva. Amit itt látni fogsz az egy Új téma indítása képernyő kiegészítő mezőkkel az esemény címének, dátumának és cél fórumának megadásához, ami egész egyszerűen annyit csinál, hogy hozzáadja az eseményt a naptárhoz és egy linket készít rá a megadott fórumban.

Válaszolás egy témára vagy szavazásra

Egy témára vagy szavazásra való válaszolás alapvetően ugyanaz mint egy új téma indítása, de nem szükséges bármit is beírni a Téma mezőbe, hacsak nem akarod megváltoztani. Egy szavazáson való részvételhez egyszerűen válaszd ki az opció(ka)t és kattints a Szavazat elküldése gombra.

Ha a 'Gyors válasz' be van kapcsolva, egy egyszerű válasz mező is megjelenik az oldalon lévő hozzászólás(ok) után, de itt a Bulletin Board kódot és Grimaszokat neked kell beírnod, ha ezt használod.

Hozzászólás idézése

Ha egy hozzászólásra annak idézésével szeretnél válaszolni, rákattinthatsz az adott üzenetnél az Idézet gombra és hozzáírhatod saját üzeneted az idézett szöveghez vagy rákattinthatsz a Válasz gombra és az alatta található 'Téma összegzés' résznél az adott üzenetnél az Idézet beszúrása gombra kattints, de vedd figyelembe hogy:

  • Mindkét opció egy linket készít az eredeti hozzászóláshoz, megjelenítve a hozzászóló nevét és a hozzászólás dátumát és idejét, ahol a Bulletin Board kód quote kódja egyszerűen a kiegészítő információk nélkül idézi az adott hozzászólást.
  • A teljes Idézet funkciótól függetlenül a 'szerző' attribútum elhagyható vagy hozzáadható, ahogy az SMF Bulletin Board kód hivatkozásban látható lejjebb.

Hozzászólás módosítása vagy törlése

Egy hozzászólás módosításához kattints a Módosítás gombra és végezd el a változtatásokat. Vedd figyelembe hogy a legtöbb fórum általában úgy van beállítva, hogy az utolsó szerkesztés dátuma és időpontja megjelenik, de az adminisztrátor(ok)nak lehetősége van egy rövidebb időszakot is megadni, mielőtt ez megtörténik.

Egy hozzászólás törléséhez kattints a Törlés gombra, majd kattints az OK gombra a felugró Törlöd ezt az üzenetet? ablakban. Néhány fórum lehetővé teszi az általad indított témák vagy szavazások törlését is, de ezek a gombok mindig az oldal alján jelennek meg.

Alapvető hozzászólási opciók


Üzenet ikon:
FélkövérDőltAláhúzottKeresztülhúzott|Világítás ÁrnyékFényújság|Előre formázott szöveg Balra igazítás Középre zártJobbra igazítás|Vízszintes vonal|BetűméretBetűtípus
Flash beszúrásaKép beszúrásaHiperlink beszúrásaE-mail beszúrása FTP link beszúrása|Táblázat beszúrásaTáblázat sor beszúrásaTáblázat oszlop beszúrása|Felső indexAlsó indexTávíró| Kód beszúrásaIdézet beszúrása|Lista beszúrása
Mosolyog Kacsint Nevet Vigyorog Dühös Szomorú Meglepődött Menő He? Hááát Bibíí Zavarodott Nem szól szám Határozatlan Puszi Sír


Üzenet ikon

A legördülő menü lehetővé teszi a téma mező alapértelmezett ikonjának megváltoztatását, ezzel kifejezhető a hozzászólás hangulata vagy fontossága.

Bulletin Board kód

A Bulletin Board kód (vagy BBK) egy lényeges eszköz a hozzászólások formázásához és megjelenésüknek megváltoztatásához. Mivel a nyers szöveget közel ugyanolyan módon formázza mint a szövegszerkesztőkben lévő formázó eszközök, a fő Üzenet mező mégse WYSIWYG módon viselkedik, így az üzenet valódi megjelenését csak az előnézettel lehet megtekinteni.

Egy teljes SMF Bulletin Board kód hivatkozás található lejjebb.

Grimaszok

A grimaszok tekinthetőek hóbortosnak, de fontos szerepet játszhatnak az írott szavak tisztázásában is. A legtöbb fórumszoftverhez hasonlóan az SMF is tartalmaz alapértelmezett grimasz képeket, melyek a hozzászólásba a releváns ikonra kattintva vagy a releváns kód beírásával illeszthetőek be. Egy ne használjon grimaszokat opció is elérhető arra az esetre, ha nem szeretnéd, hogy a beírt karakter kombinációk át legyenek konvertáltva képpé!

Egy teljes SMF Grimaszok hivatkozás található lejjebb.

Kódok és beágyazás (kezdőknek)

Az elérhető BBK gombok és azok jelentésének kilistáza előtt nézzük meg hogyan is működnek, vegyünk példának hogy egy szöveget félkövér stílusban akarunk elküldeni. Kezdhetnénk azzal, hogy a B (Félkövér) gombra kattintunk és beírjuk a szöveget a létrehozott tagek közé, ám gyakran sokkal praktikusabb ha először begépeljük a szöveget, kijelöljük és rákattintunk a gombra. Tehát a 'szöveg' begépelése, kijelölése és a 'B' gombra való kattintás a '[b]szöveg[/b]' formát eredményezi, ami elküldéskor vagy előnézetkor szövegként jelenik meg. (Megjegyzés: Opera böngészőben nem működik, mivel az a tageket a hozzászólás végén szúrja be.) Következesen a '[b]szöveg[/b]' kijelölése, majd az I (Dőlt) gombra való kattintás az '[i][b]szöveg[/b][/i]' formát eredményezi, amely nem csak hogy szöveg formában lesz elküldve, de bemutatja a beágyazás fogalmát is, ami azt jelenti hogy minden egyes új tag pár, ehhez az esethez hasonlóan egy új 'dobozként' látható, tartalmazva az eredeti szöveget és bármely rajta alkalmazott kódot.

A BBK tagek beírhatóak és szerkeszthetőek közvetlenül is a gombra való kattintás helyett.

További opciók

A következő opciók egyes fórumokban alapértelmezésként is megjelenhetnek, de lehetnek egy kibontható/összezárható panelben (próbáld ki a lenti nyílra való kattintással!) is:


+ További opciók...
 Értesítés a válaszokról.
 Visszatérés a témába.
 Ne használjon grimaszokat.
Csatolás:

Engedélyezett kiterjesztések: txt, jpg, gif, pdf, mpg, png
Maximum engedélyezett csatolmány méret: 128 KB

gyorsbillenytűk: alt+s az elküldéshez/hozzászóláshoz vagy alt+p az előnézethez



Értesítés a válaszokról

Jelöld be, hogy feliratkozz e-mail értesítésre a témában.

Visszatérés a témába

Jelöld be, hogy visszatérj a témába (az üzenetek főoldala helyett) hozzászólás után (Megjegyzés: a viselkedés beállítható a profilban is).

Ne használjon grimaszokat

Jelöld be, ha azt akarod hogy egyes karakter kombinációk ne grimaszokként jelenjenek meg a hozzászólásodban.

Csatolmányok

Ha be van kapcsolva, lehetővé teszi fájlok csatolását a hozzászólásaidhoz, hasonló módon mint az e-mail kliensekben, tehát egyszerűen megkeresed a fájl(ok)at a számítógépeden mielőtt a Hozzászólás gombra kattintanál. Törölhetsz vagy hozzáadhatsz még több fájlt a hozzászólásod módosításával, de kérlek vedd figyelembe hogy:

  • Az engedélyezett fájl kiterjesztések és méretek a fórum adminisztrátora(i) által vannak beállítva.
  • Habár a legtöbb fórum úgy van beállítva, hogy a csatolt képeket a hozzászólásaid részeként jelenítik meg, nem lehetséges a csatolmányokat előnézni, így üzeneted elküldése előtt mindig ki kell tallóznod és csatolnod kell a fájlokat.

Hivatkozások

SMF Bulletin Board kód

Az alább bemutatott gombok az alapértelmezett SMF sablonhoz tartoznak és fórumról fórumra változhatnak.

Tag neve Gomb Kód Kimenet Megjegyzések
Félkövér Félkövér [b]félkövér[/b] föld *
Dőlt Dőlt [i]dőlt[/i] dőlt *
Aláhúzott Aláhúzott [u]aláhúzott[/u] aláhúzott *
Keresztülhúzott Keresztülhúzott [s]keresztülhúzott[/s] keresztülhúzott *
Világítás Világítás [glow=red,2,50]világítás[/glow]
világítás
A 'glow' tag három attribútuma (pl. red, 2, 50) a szín, erősség és szélesség.
Árnyék Árnyék [shadow=red,left]
árnyék
[/shadow]
árnyék
A 'shadow' tag két attribútuma (pl. red, left) a szín és irány.
Fényújság Fényújság [move]fényújság[/move] fényújság Nem szabványos XHTML, de használható képeknél is!
Előre formázott szöveg Előre formázott szöveg [pre]Simple
  Machines
    Forum[/pre]
Simple
  Machines
						Forum
Megakadályozza a szöveg formázását, monospace betűtípusban jelenik meg.
Balra igazítás Balra igazítás [left]balra igazított[/left]

balra igazított

*
Középre zárás Középre zárás [center]középre zárt[/center]
középre zárt
*
Jobbra igazítás Jobbra igazítás [right]jobbra igazított[/right]

jobbra igazított

*
Jobbról balra * [rtl]jobbról balra![/rtl]
jobbról balra!
Tipikusan arab vagy héber szöveg elküldésére használatos angol dokumentumokban.
Balról jobbra * [ltr]balról jobbra![/ltr]
balról jobbra!
Tipikusan angol szöveg elküldésére használatos arab vagy héber dokumentumokban.
Vízszintes vonal Vízszintes vonal [hr]
*
Betűméret Betűméret [size=10pt]betűméret[/size] betűméret *
Betűtípus Betűtípus [font=Verdana]betűtípus[/font] betűtípus Csak a felhasználó számítógépén telepített betűtípusok jelennek meg, körültekintéssel használd!
Betűszín [color=Red]piros[/color] piros Válassz egy színt a legördülő menüből.
Flash beszúrása Flash beszúrása [flash=200,200]
http://valahol.hu/valami.swf
[/flash]
http://somesite/somefile.swf Kérlek vedd figyelembe, ha a beágyazott flash az adminisztrátor(ok) által ki van kapcsolva, akkor a flash fájl hiperlinkként fog megjelenni, csakúgy mint itt. A 'flash' tag két attribútuma (ahol ez fontos) a szélesség és magasság.
Kép beillesztése Kép beillesztése [img]
http://valahol.hu/valami.gif
[/img]
A kép átméretezéséhez írd be a szélesség és magasság attribútumokat.
[img width=48 height=48]
http://valahol.hu/valami.gif
[/img]
Hiperlink beszúrása Hiperlink beszúrása [url]http://valahol.hu/[/url] http://valahol.hu/ Megjegyzés: az 'url' tag új ablakban nyílik meg, de használhatod az 'iurl' tageket az ugyanabban az ablakban való megnyitáshoz.
[url=http://valahol.hu/]
link leírása
[/url]
link leírása
E-mail beszúrása E-mail beszúrása [email]
valaki@valahol.hu
[/email]
valaki@valahol.hu *
FTP link beszúrása FTP link beszúrása [ftp]
ftp://valahol.hu/valami
[/ftp]
ftp://valahol.hu/valami *
[ftp=ftp://valahol.hu/valami]
link leírása
[/ftp]
link leírása
Táblázat beszúrása Táblázat beszúrása [table][/table] * A 'table' tagnek egyedül nincs értelmes kimenete.
Táblázat sor beszúrása Táblázat sor beszúrása [table][tr][/tr][/table] * A 'table' és 'tr' tageknek egyedül nincs értelmes kimenetük.
Táblázat oszlop beszúrása Táblázat oszlop beszúrása [table][tr][td]
tartalom
[/td][/tr][/table]
tartalom
Vedd figyelembe a tagek helyes beágyazását, tehát a 'table' tartalmazza a 'tr' taget, ami pedig a 'td' taget tartalmazza!
[table][tr][td]SMF[/td]
[td]Bulletin[/td][/tr]
[tr][td]Board[/td]
[td]Code[/td][/tr][/table]
SMF Bulletin
Board Code
Felső index Felső index [sup]felső index[/sup] felső index *
Alsó index Alsó index [sub]alsó index[/sub] alsó index *
Távíró Távíró [tt]távíró[/tt] távíró Monospace betűtípus.
Kód beszúrása Kód beszúrása [code]<?php phpinfo(); ?>[/code]
Code:
<?php phpinfo(); ?>
Mindig használja kód formázásához és óvakodjon a BBK és/vagy grimaszokként való értelmezéstől!
Idézet beszúrása Idézet beszúrása [quote]idézet[/quote]
Quote
idézet
Vedd figyelembe az opcionális 'author' attribútumot.
[quote author=szerző]idézet[/quote]
Quote from: author
idézet
Lista beszúrása Lista beszúrása [list]
[li]SMF[/li]
[li]YaBB SE[/li]
[/list]
  • SMF
  • YaBB SE
Bármennyi elemet hozzáadhatsz egy listához, de minden elemnek a megfelelő nyitó és záró tagek között kell lennie. Formázhatod a lista elemeket speciális nyitó tagekkel és záró tagek nélkül, de ezen opció kimenete jelenleg nem XHTML szabványos.
[list]
[o]kör
[O]kör
[0]kör
[*]lemez
[@]lemez
[+]négyzet
[x]négyzet
[#]négyzet
[/list]
  • kör
  • kör
  • kör
  • lemez
  • lemez
  • négyzet
  • négyzet
  • négyzet
Rövidítés * [abbr=például]pl[/abbr] pl Megjeleníti a rövidítéshez tartozó teljes kifejezést, ha az egér fölötte van.
Betűszó * [acronym=Simple Machines Forum]SMF[/acronym] SMF Megjeleníti a betűszóhoz tartozó teljes kifejezést, ha az egér fölötte van..

SMF Grimaszok

Az itt bemutatt grimaszok az alapértelmezett SMF sablon alapértelmezett csomagjában találhatóak meg és fórumról fórumra változhat.

Név Kép (kattints a beillesztéshez) Kód (írd be a beillesztéshez)
Mosolyog :)
Kacsint ;)
Nevet :D
Vigyorog ;D
Dühös >:(
Szomorú :(
Meglepődött :o
Menő 8)
He? ???
Hááát ::)
Bibííí :P
Zavarodott :-[
Nem szól szám :-X
Határozatlan :-\
Puszi :-*
Sír :'(

Kérlek vedd figyelembe hogy a grimasz kódok nem kerülnek értelmezésre, ha nics előttük egy szóköz.

BevezetőRegisztrációBejelentkezésProfilHozzászólásPrivát üzenetKeresés
Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.5 | SMF © 2006, Simple Machines LLC
Magyar fordítás: SMF Magyarország
Szabványos XHTML 1.0! Szabványos CSS!